Sire & Dam programmet

NRHA’s Sire & Dam Program

NRHA´s Sire & Dam Program är känt som det äldsta och mest respekterade avelsprogrammen i tävlingshäst-sammanhang. Programmet har haft full support och har fortsatta att växa sedan starten 1966, nu snart 40 år senare fortsätter programmet oförtrutet enligt original filosofin – inga kostnader överhuvudtaget för hingstägare – trots att man erbjuder en signifikant marknads potential för dem som donerar ett språng.

2006 var Premiäråret för
SRHA´s Sire & Dam program.

Så här fungerar det:

Hingstägaren donerade ett eller flera språng till Sire & Dam programmet, som sedan sålt det till en stoägare för hälften av den hingstens annonserade betäckningsavgift. För ansluten hingst har SRHA haft förtur på sålt språng, vilket innebär att om hingsten endast hade en betäckning det år hingsten var ansluten till Sire & Dam programmet gick detta språng via SRHA.

Förutom att man kunde köpa ett språng till ett mycket förmånligt pris kunde stoägaren göra ytterligare en ekonomisk vinst genom att kunna anmäla det fölet till SRHA´s Sire & Dam Klasser för en angiven anmälningsavgift och där tävla om priset ”Bästa Sire & Dam avkomma”. Pristagare blir den avkomma som presterat högsta score i Open respektive Non Pro klassen

Tävla!

För att komma igång i full skala erbjöds redan år 2006 de hingstar som hade anslutit sig och fått sina språng sålda innan den 1 juni, att nominera en 4-, 5- eller 6-årig avkomma till årets SRHA Sire & Dam Klass Open eller Non Pro för en angiven anmälningsavgift.

Den utav hingstägaren nominerade avkomman tävlar också om årets Sire & Dam pris som består av en specialdesignad plakett.

Även den hingst vars avkomma presterat bäst score i Open respektive Non Pro klassen får en specialdesignad plakett.

Så här säger några av NRHAs hingstägare och stora uppfödare om programmet:

”Jag har varit involverad i Sire & Dam Programmet sedan starten. De första åren, var programmet en riktig livlina för NRHA. Ända från början fram till dags dato, har det varit en tillgång för industrin. Till skillnad från andra program har det alltid fungerat”
-Bob Loomis

”Enligt min åsikt är Sire & Dam Programmet ett av de bästa programmen på marknaden. Det kostar inte mig någonting ur min egen ficka att delta. Jag skulle önska att fler avelsprogram skulle ge tillbaka till de hingstägare som donerar.”
-Sue Hearst

”NRHA Sire & Dam Program är det bästa som finns. Det är kostnadseffektivt och det gynnar alla som är involverade. Från stoägarens synvinkel, är de pengarna vi sparade för att få fölet som är resultatet av det skänkta språnget värt sin vikt I guld. Detta är en topp deal.!”
-Clint Haverty

 

Original dokumentet förvaras av SRHA ansvarig för Sire & Dam programmet.